Από φθινόπωρο το περιουσιολόγιο
Για το φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται η εφαρμογή του περιουσιολογίου, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο και να τεθεί σε λειτουργία από το 2017.
Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι την εφαρμογή του μένουν να ξεκαθαριστούν πολλά, όπως, για παράδειγμα, η βασική ανησυχία των πολιτών που σχετίζεται με το αν τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή νέων φόρων, με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και με την αξιοπιστία του συστήματος taxis.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει, προς το παρόν, καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογούμενου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.
Σημειώνεται ότι ο φόβος των φορολογούμενων είναι εύλογος, δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόζεται το περιουσιολόγιο αυτό συνδέεται με την επιβολή φόρου επί της καθαρής αξίας της περιουσίας των φυσικών προσώπων. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για την επιβολή φόρου περιουσίας.
Αρκετές χώρες ωστόσο που εφάρμοσαν φόρο περιουσίας, τον κατάργησαν διότι δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, και τα έσοδα κινήθηκαν πτωτικά. Συγκεκριμένα, η Αυστρία τον κατάργησε το 1994, η Δανία και η Γερμανία το 1997, η Ολλανδία το 2001, η Φινλανδία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο το 2006, και η Σουηδία το 2007.
Το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προβλέπει την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και τις δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση, πιθανόν από το 2017, θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα. Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους που έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα με το περιουσιολόγιο, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή διάταξη για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων. Αν και η σχετική διάταξη είχε ανακοινωθεί από το προηγούμενο έτος, ωστόσο οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας έχουν «παγώσει» την κατάθεση του νομοσχεδίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης παρέχει σε όσους αποκαλύψουν εθελοντικά τα εισοδήματά τους έκπτωση από 20% έως 70%. Δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών όρων του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, σε ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν καθώς και με το ύψος του ποσού. Για παράδειγμα θα παρέχεται έκπτωση 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα του ελληνικού Δημοσίου και 20% εάν τοποθετηθούν σε απλό τραπεζικό λογαριασμό.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
By
ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ